WHAT DO WELAYAT-E-FAQIH AND ELECTIONS MEAN IN THE RULING SHIA ISLAMIC STATE IN IRAN?

مفهوم ولایت فقیه و انتخابات در دولتِ شیعی - اسلامی حاکم بر ایران چیست؟

WHAT DO WELAYAT-E-FAQIH AND ELECTIONS MEAN IN THE RULING SHIA ISLAMIC STATE IN IRAN?
Text Size

Av Hasse-Nima Golkar

“OM RÖSTNINGAR ÄNDRADE NÅGOT, SKULLE DE GÖRA DET OLAGLIGT”

Dumhet är att upprepa samma arbete eller gå på samma sätt, men förvänta dig att vi får ett annat resultat än vi redan har provat och upplevt tidigare!

&&&

VAD BETYDER WELAYAT-E-FAQIH OCH VAL I DEN REGERANDE SHIAISLAMISKA STATEN I IRAN?

Erfarenheterna hittills har visat att i den regerande shia-islamiska staten i Iran, även om rätten att “välja” (läs: utse) alla högt uppsatta tjänstemän i regeringen ligger hos “presidenten”, är den föremål för godkännande av det islamiska parlamentet. Men i verkligheten måste “Welayat-e-Faqih” (högsta ledaren) ge det slutgiltiga godkännandet för dessa utnämningar, och ingen president har haft befogenhet att motsätta sig Welayat-e-Faqihs åsikt. Denna dynamik förväntas inte förändras i framtiden.

Efter störtandet av shahens diktatur 1979 och upprättandet av den shiamuslimska staten under Ayatollah Khomeini har de flesta presidentvalen varit kraftigt manipulerade. De kandidater som går ut som segrare är de som har godkänts i förväg av den religiösa ledningen, först av Ruhollah Khomeini och därefter av Ali Khamenei.

Efter president Ebrahim Raisis helikopterkrasch (känd som “Ayatollah-avrättningen”) i nordvästra Iran, som ledde till hans död den 19 maj 2024, har ett helt konstruerat val med förutbestämda kandidater planerats till den 28 juli 2024. Varje individ som dyker upp från denna valprocess, vare sig från den fundamentalistiska eller reformistiska fronten, kommer att sakna viljan och förmågan att ta itu med Irans djupa ekonomiska, politiska, sociala och kulturella kriser. De hårt arbetande människorna kommer att fortsätta att kämpa mot den skyhöga inflationen, ökande fattigdom och elände, arbetslöshet, hemlöshet och andra frågor.

Anarkistiska krafter, som inte tror på staten, dess tillhörande borgerliga parlament eller några politiska partier, kommer inte att delta i sådana valsystem. Istället fokuserar de på att främja horisontell självorganisering, som verkar utan parti eller ledare. I den nuvarande situationen strävar anarkister efter att upprätta ett självförvaltningsrådssystem och främja gemensam solidaritet bland folket. De strävar efter att uppnå sina mål utan att ge upp.

WELAYAT-E-FAQIH

Kan en politisk stat och valsystem som kontrolleras av “Welayat-e-Faqih” i den regerande shia-islamiska staten i Iran kallas en “republik”? Absolut inte. Islam är en monoteistisk Abrahamisk religion som håller Koranen som Allahs ord och Muhammad Ibn Abdullah (som levde på den arabiska halvön på 600-talet) som den sista profeten för mänskligheten fram till uppståndelsen.

“Welayat-e-Faqih” är en typ av kalifatsystem i den styrande islamiska staten Iran. Denna doktrin är baserad på sociopolitisk styrning som härrör från Koranen och islamisk sharialag. Begreppet samhällsledarskap i islam introducerades kort efter dess tillkomst och formulerades senare av Sheikh Mufid (949-1022 e.Kr.), en framstående shia-islamisk teolog. Ayatollah Khomeini, en anhängare till Mufid, publicerade en bok som heter “Islamiskt styre” på 1970-talet under sin exil i Irak av Mohammad Reza Shah Pahlavi.

Islam gör anspråk på att vara den absoluta och sista världsreligionen. Därför siktar dess anhängare på att etablera en islamisk stat (islamiskt kalifat) globalt. “Califa” betyder efterträdare av Guds makt på jorden.

Efter Muhammeds död år 632 e.Kr. uppstod en konflikt om succession mellan hans närmaste allierade, vilket ledde till uppdelningen av kalifatregimen mellan Abu Bakr (den första kalifen) och Ali (den fjärde kalifen). Abu Bakrs anhängare blev kända som sunnimuslimer, medan Alis anhängare blev shiamuslimer. Sunnimuslimer hävdade att Abu Bakr var den rättmätige kalifen, men shiamuslimer insisterade på att Ali var den sanna efterträdaren, eftersom han var både Muhammeds kusin och svärson.

Ali och hans ställföreträdare kallades imamer (ledare). Ledarskapet inom shia-islam är ärftligt, vidarebefordrat till män i Mohammads familj. Efter Alis död delade shia-troen sig ytterligare i olika grenar baserat på vilka av hans söner eller bröder som förtjänade att bli imamer. Enligt en grupp shiamuslimer finns det tolv imamer, där den sista är al-Mahdi, som mystiskt försvann vid fem års ålder i Samarra, Irak, år 870 e.Kr. Troende menar att han fortfarande lever i hemlighet och en dag kommer att dyka upp för att rädda världen från orättvisor och upprätta ett jämställt samhälle.

Ruhollah Khomeini (1909-1999) och hans efterträdare, Ali Khamenei (född 1939), tillhör gruppen “Tolv imami-shiiter”. De påstår sig representera den 12:e imamen, al-Mahdi. Ayatollah Khomeini och hans anhängare har uttryckt en önskan att exportera detta kalifatsystem globalt genom den “islamiska revolutionen”.

Efter Ayatollah Khomeinis (Welayat-e-Faqih nr 1) död valdes Ali Khamenei till sin efterträdare (Welayat-e-Faqih nr 2) av det “islamiska parlamentet” och godkändes av “församlingen av ledarskapsexperter”. ” “

Församlingen av ledarskapsexperter, ett av de mäktigaste politiska organen i Iran, består av sextioåtta medlemmar, vars kompetens bestäms av “Guardian Council”. Guardian Council, som består av tolv ledamöter (sex mullahs och sex advokater), spelar en avgörande roll i utformningen av ekonomisk och social politik och bekräftar lämpligheten hos kandidater för det islamiska parlamentet och presidentskapet. Den högsta ledaren (Ali Khamenei) utser alla sex mullorna och chefen för rättsväsendet i Guardian Council, och rekommenderar de sex advokaterna, som måste godkännas av det islamiska parlamentet.

Med tanke på detta komplexa system, kan Irans sociopolitiska struktur kallas en “republik” eller dess val anses vara demokratiska? Det logiska och otvetydiga svaret är utan tvekan nej. “Welayat-e-Faqih” är ett absolut auktoritärt system, jämförbart med regimer som ISIS och talibanerna. Det är också värt att notera att ingen kvinna någonsin har fått inneha positionen som religiös ledare eller imam i det islamiska kalifatsystemet.

 

آدرس و اسامی صفحات مرتبط با فدراسیون عصر آنارشیسم

Federation of Anarchism Era Social Media Pages۱- آدرس تماس با ما 
asranarshism@protonmail.com
info@asranarshism.com
۲- عصر آنارشیسم در اینستاگرام
۳- عصر آنارشیسم در تلگرام
۴- عصر آنارشیسم در توئیتر
۵ – فیسبوک عصر آنارشیسم
۶ – فیسبوک بلوک سیاه ایران
۷ – فیسبوک آنارشیستهای همراه روژاوا و باکورAnarchists in solidarity with the Rojava
۸ – فیسبوک دفاع از زندانیان و اعدامیان غیر سیاسی
۹ – فیسبوک کارگران آنارشیست ایران
۱۰- فیسبوک کتابخانه آنارشیستی
۱۱ – فیسبوک آنارشیستهای همراه بلوچستان
۱۲ – فیسبوک هنرمندان آنارشیست
۱۳ – فیسبوک دانشجویان آنارشیست
۱۴ – فیسبوک شاهین شهر پلیتیک
۱۵ – فیسبوک آنتی فاشیست
۱۶- تلگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۷ – اینستاگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۸- تلگرام آنارشیستهای شیراز
۱۹ – تلگرام ” جوانان آنارشیست ”
۲۰ - تلگرام آنارشیستهای تهران
۲۱ – اینستاگرام جوانان آنارشیست
۲۲ – گروه تلگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۳ –  توییتر اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران - The Anarchists Union of Afghanistan and Iran
۲۴ – فیسبوک اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۵ – اینستاگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۶ – کانال تلگرام خودسازماندهی مطالب گروه اتحاديه آنارشیست‌های افغانستان و ايران
۲۷ – گروه تلگرام خودساماندهی مطالب گروه اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۸– اینستاگرام آنارشیستهای بوکان - ئانارکیستە کانی بۆکان
۲۹- کانال تلگرام کتابخانه شورشی
۳۰- کانال تلگرام ریتم آنارشی
۳۱- تلگرام آنارشیستهای اراک
۳۲- تلگرام قیام مردمی
۳۳- ماستودون عصرآنارشیسم
۳۴- فیسبوک آنارشیست‌های مزار شریف
۳۵- فیسبوک آنارشیست‌های کابل