پلیس برلین اعلام کرده دو فعال نئونازی را بدلیل ادرار کردن یکی از آنها بر روی دو کودک خارجی در یک قطار محلی بازداشت کرده است.
به گزارش تلویزیون (ARD ) آلمان تنها در همین سال ۲۰ مکان پناهجویان را آتش زده اند که البته بیشترشان هنوز کسی در آنها نبوده است.
فاشیستهای آلمان به شدت در اینترنت بر علیه پناهجویان و نفرت پراکنی بر علیه خارجیان فعال هستند و سیستم مشخصی در مورد آتش زدن کمپ های پناهجویی دارند و در همین رابطه در فیسبوک تمام مکان های پناهجویی را در نقشه آلمان مشخص کرده اند و در دسترس همگان گذاشتند.
همزمان گزارش دیگری از براندبورگ در نزدیکی برلین حاکی است که باشگاهی که قرار بود پذیرای یکصد و سی پناهجو باشد عمدا به آتش کشیده شده است.
به گزارش دویچه وله پس از حمله نژادپرستان آلمان به یک اقامتگاه پناهجویان در شرق آلمان، آنگلا مرکل از این اقامتگاه دیدن میکند و با پناهجویان ساکن آن به گفتوگو مینشیند. در دو شب گذشته دو اقامتگاه دیگر در آلمان به آتش کشیده شدند.
اقدامات خشونتآمیز علیه پناهجویان تنها به شهر هایدناو محدود نمیشود. پیشاز آن شهرهای گوناگون، و بیش از همه شهر درسدن واقع در ایالت زاکسن، شاهد عملیات نژادپرستانه بودند.
در دو شب گذشته نیز در دو ایالت دیگر ساختمانهایی که برای اسکان پناهجویان در نظر گرفته شده بودند، به آتش کشیده شدند. در “وایساخ”، واقع در ایالت بادن وورتنبرگ یک ساختمان سه طبقه طعمه آتش شد و در “ناوئن”، در ایالت براندنبورگ، سالنی که قرار بود به مدت چهار ماه محل سکونت پناهجویان باشد، در آتش سوخت.
در این دو حادثه به کسی آسیبی نرسید اما هیچ یک از دو ساختمان دیگر قابل استفاده نیستند.
شهر ناوئن در سال جاری میلادی (۲۰۱۵) بارها شاهد تظاهرات راستگرایان افراطی علیه پناهجویان بوده است.
روز سهشنبه (۲۵ اوت / ۳ شهریور) سخنگوی صدراعظم آلمان اعلام کرد که آنگلا مرکل قصد دارد روز چهارشنبه (۲۶ اوت) از اقامتگاه پناهجویان در شهر هایدناو دیدن کند.
ورود هزاران پناهجوی جنگزده به آلمان دستاویزی برای رشد فعالیت راستگرایان افراطی و نژادپرستان آلمانی شده است. در مقابل، هنرمندان دموکرات و حامیان حقوق بشر نیز تلاش میکنند که آلمان به وطن تازهی پناهجویان تبدیل شود.
بالارفتن شمار پناهجویان در ماههای گذشته برای تبلیغات نژادپرستانه و ضدانسانی احزاب راستگرای افراطی و گروههای خارجیستیز بهانهای شده است. این امر باعث شده که در هفتههای اخیر بحث پیرامون وضعیت پناهجویان و برخورد آلمانیهای نژادپرست با آنان در راس اخبار این کشور قرار بگیرد.
تقریبا هر شب یکی از شبکههای تلویزیونی دولتی و خصوصی آلمانیزبان به این موضوع میپردازد. بسیاری از سایتهای اینترنتی و شبکههای اجتماعی آلمانیزبان هم مملو از تبلیغات و شعارهای ضد پناهجویان و نیز واکنشهای گروهها و افراد پشتیبان پناهندگان هستند.
هم اکنون، در اردوگاه فریدلند که ظرفیت پذیرش هفتصد نفر را دارد، سه هزار مهاجر زندگی می کنند.
همزمان دولت آلمان اعلام کرده که پروتکل دوبلین را برای پناهجویان سوری اجرا نمی کند و آنها می توانند در آلمان در خواست پناهندگی دهند بدون آن که مجبور باشند به اولین کشور اروپایی که وارد آن شدند بروند.
تبلیغاتی که جرم بهشمار میروند
نخستین پیامد ورود آوارگان جنگی به آلمان شکستن تابوهایی است که طبق قوانین آلمان، بیان آنها در افکار عمومی جرم محسوب میشود؛ به عنوان نمونه شعارهای تنفرآمیز برای تحریک افکار عمومی علیه یک گروه اجتماعی، یا اقلیت دینی یا قومی. اما این روزها شعارهای نژادپرستانه علیه پناهجویان و حتی حمله به محل سکونت آنان به حدی افزایش یافته که عملا رسیدگی حقوقی به آنها امکانپذیر نیست.
بسیاری از فعالان اجتماعی و سیاسی، دولت و احزاب بزرگ این کشور را مقصر میدانند، زیرا به اعتقاد آنها، یکی از وظایف سیاستمداران این است که در برابر این گونه کنشهای اجتماعی واکنش نشان دهند و بهطور واضح موضع بگیرند.
در برنامههای تلویزیونی نیز پیوسته این پرسش مطرح میشود که چرا اکثر سیاستمداران در برابر رشد روزافزون اعمال نژادپرستانه سکوت کردهاند.
آخرین نمونه، اظهارات تیل شوایگر (Til Schweiger)، بازیگر و کارگردان سرشناس آلمانی است. او در گفتوگوی مستقیم با یکی از سیاستمداران حزب سوسیال مسیحی در یک “تاک شوی” شبکه یک تلویزیون آلمان پرسید، چرا دولت در برابر تحریک افکار عمومی برای کشتار پناهجویان از جانب راستهای افراطی واکنش مشخصی نشان نمیدهد؟
اسخ سیاستمدار حزب سوسیال مسیحی که یکی از احزاب تشکیلدهنده دولت ائتلافی است، خود شاهدی بود بر ادعای تیل شوایگر مبنی بر واکنش منفعلانه دولت: «دولت در این زمینه واکنش نشان میدهد».
دقایقی پس از پخش این “شو”، بریدههای آن که حاوی سخنان تند شوایگر بود در شبکههای اجتماعی اینترنت پخش شد و در عرض کمتر از ۲۴ ساعت در رسانههای گوناگون به بحث شدیدی پیرامون کمک به پناهندگان دامن زد.
حدود یک ماه پیش تیل شوایگر از شهروندان آلمان خواسته بود، از پروژههای غیردولتی برای کمک به پناهجویان پشتیبانی کنند. این اظهار نظر شوایگر باعث برانگیختن موجی از اعتراضات شد. شمار زیادی از یک میلیون و ۲۰۰ هزار طرفدار “فن پیج” او در فیس بوک، به عنوان اعتراض، “فن پیج” را ترک کردند.
تیل شوایگر در واکنش به آنان اعلام کرد که قصد دارد، با سرمایه شخصی اقامتگاهی برای پذیرش ۶۰۰ پناهجو دایر کند.
این اقدام باعث شد که شمار طرفداران “فن پیج” شوایگر در فیس بوک به بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر برسد. تعداد زیادی از دوستان و همکاران این بازیگر و کارگردان آلمانی اعلام کردهاند که مایلند به پروژه ایجاد اقامتگاه پناهجویان کمک مالی کنند.
یکی دیگر از برنامههای تلویزیونی که در اینترنت آلمانیزبان میچرخد، مصاحبه شبکه یک تلویزیون آلمان با هربرت گرونه مایر (Herbert Grِnemeyer)، خواننده محبوب آلمانی است.
گرونه مایر در این مصاحبه از آلمانیهایی که برای پذیرش پناهجویان تلاش میکنند، تقدیر میکند و میگوید: «باید در مقابل کسانی که ضد پناهجویان هستند و دست به اقدامات جنایی میزنند ایستاد.»
این هنرمند آلمانی ضمن تاکید بر اینکه، طرفداران دموکراسی نباید در این دوران پرتلاطم سکوت کنند، از سیاستمداران، به ویژه صدراعظم آلمان میخواهد، در برابر خشونت راستگرایان افراطی واکنش نشان دهد.
او در این راستا شدیدترین انتقاد را به حزب سوسیال دموکراسی میکند و میگوید، سیاست این حزب در رابطه با پناهجویان تاملبرانگیز است.
وطن کجاست؟
راستگرایان افراطی این روزها در شعارهای خود علیه پناهجویان، از جمله بر “پاک نگهداشتن وطن” از “عناصر بیگانه” تاکید میورزند. به همین دلیل مصاحبهگر شبکه یک تلویزیون آلمان به مفهوم “وطن” میپردازد و از گرونه مایر میخواهد که برداشتش از این واژه را بیان کند.
هربرت گرونه مایر در پاسخ میگوید: «انسان در طول زندگیاش وطنهای گوناگونی برای خودش میجوید و میسازد. من در بیست سال گذشته در برلین زندگیکردهام، در حال حاضر بین لندن و برلین در رفتوآمدم. در واقع، جایی که انسان به دیگران احساس نزدیکی میکند، جایی که قلب انسان احساس امنیت و آرامش میکند، آنجا وطن انسان است.»
گرونه مایر تاکید میکند که آلمان این امکان را دارد، وطن تازهی پناهجویانی شود که دارو ندار خود را از دست دادهاند و ناخواسته آواره شدهاند. او میگوید، تمامی تلاش خود را در این مسیر بهخرج خواهد داد، زیرا «این پناهجویان ضربههای روحی شدیدی خوردهاند و به کمک ما نیاز دارند.»
گرونه مایر میگوید که قصد دارد با شماری از خوانندگان آلمانی کنسرت مشترکی برای کمک به پناهجویان برگزار کند.
در روزهای گذشته رسانهها و نیروهای دموکرات پیوسته از سکوت مرکل در رابطه با حمله افراطگرایان به پناهجویان انتقاد کرده و خواستار موضعگیری مشخص او شده بودند. او پس از اتفاقات ناگوار در شهر هایدناو انزجار خود را از خشونت نئونازیها و افرادی که آنها را حمایت میکنند، بیان کرده بود.
اقامتگاه تازه پناهجویان در شهر هایدناو در روزهای شنبه و یکشنبه جولانگاه راستگرایان افراطی و نژادپرستان شرق آلمان بود. شدت اعمال خشونتبار به حدی بود که زیگمار گابریل، وزیر اقتصاد و قائم مقام صدر اعظم آلمان را وادار به دیدار از اقامتگاه پناهجویان کرد. او با این اقدام همبستگی خود را با کسانی که بر اثر جنگ و مشکلات اقتصادی ناچار به ترک وطن خود شدهاند، به نمایش گذاشت.
این حادثه همچنین برای یوآخیم گاوک، رئیس جمهور آلمان، انگیزهای شد تا روز چهارشنبه از یک اقامتگاه پناهجویان در برلین دیدن کند.
در دو روز گذشته شمار زیادی از سیاستمداران آلمانی درگیریهای هایدناو را محکوم کرده و خواستار مجازات آمران و عاملان آن شدند.
از جمله نوربرت لامرت، رئیس پارلمان آلمان، خشونت علیه پناهجویان را “ننگ” خواند و تاکید کرد که این گونه اعمال برای آلمان شرمآور است.
به طور معمول رسانهها و سیاستمداران آلمانی در رابطه با اعمال راستگرایان افراطی علیه دگرباشان و پناهجویان صفتهای “نژادپرست” یا “نئونازی” را به کار نمیبرند. اما در روزهای اخیر حتی صدراعظم آلمان مهاجمان به اقامتگاه پناهجویان در هایدناو را نئونازی خواند و از خانوادههایی که از این افراد پشتیبانی میکنند، به شدت انتقاد کرد.
هایکو ماس، وزیر دادگستری آلمان نیز ضمن محکوم کردن عملیات “راستگرایان افراطی و نئونازیها” گفت: «من مایل نیستم در کشوری زندگی کنم که در آن اقامتگاههای پناهجویان نیاز به حفاظت ویژه دارند.»
پیشتر سندیکای پلیس خواستار ایجاد “مناطق حفاظت شده” برای پناهجویان شده بود. ماس با چنین اقدامی مخالف است.
وزیر دادگستری از تمامی شهروندان آلمان خواست که در برابر فشار راستگرایان افراطی و نژادپرستان سکوت نکنند و شهامت مدنی خود را به وضوح نشان دهند.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
گونتر رایشارت، آرشیتکت است. او به کودکان پناهنده خواندن و نوشتن میآموزد. او در شهر نورنبرگ آلمان کتابخانهای مخصوص پناهجویان به نام “آزولوتک” تاسیس کرده است. کودکان میتوانند در کتابخانه او زبان آلمانی را به طور مجانی بیاموزند و کتابهای مورد نظر خود را از این کتابخانه قرض بگیرند. هدف گونتر رایشارت ایجاد ۵۰ کتابخانه مخصوص پناهجویان در سراسر آلمان تا پایان سال جاری است.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
ناتالیا دانشجوی رشته هنر است و در زمان بیکاری بهطور رایگان به عنوان مترجم در یک موسسه پذیرش پناهجویان در شهر برلین کار میکند. او یکی از ۱۰۰ مترجمی است که در این شهر به کمک پناهجویان شتافته است. ناتالیا مترجم زبان عربی و روسی است. این زن جوان پناهجویان را در نهادهای مختلف دولتی همراهی میکند، با آنها نزد پزشک میرود و در یافتن خانه کمکشان میکند.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
خانه هیلدگارت نیس-ناختزهیم روبروی یک مرکز پناهجویان در منطقهای کوچک در ایالت براندنبورگ آلمان است. او به همراه همسرش هورست وقتی در تابستان ۲۰۱۳ نخستین گروه ۱۸۰ نفری پناهجویان به این منطقه منتقل شد، برای آنها جلساتی تشکیل دادند و هرکاری که از دستشان برآید برای بهبود شرایط آنها انجام میدهند. این دو گاهی پناهجویان را برای صرف قهوه به خانهشان دعوت میکنند.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
سوِن برشرت و دوستاناش در شهر دورتموند آلمان دستیابی به اینترنت مجانی برای پناهجویان را هدف خود قرار دادهاند. آنها سختافزارهای لازم را که از محل کمکهای مردمی خریدهاند، در محل زندگی پناهجویان نصب میکنند. با این اقدام سون برشرت و دوستاناش تاکنون بیش از ۴۰۰ پناهجویی که در شهر دورتموند آلمان مستقرند، به اینترنت دسترسی یافتهاند.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
کارولا لانگه رئیس هیئت یاریدهندگان پناهجویان در منطقهای در ایالت زاکسن در شرق آلمان است. او به همراه ۴۰ نفر دیگر به کار سرپرستی پناهجویان این منطقه مشغول است. او میگوید: «پناهجویان کاری برای انجام ندارند و همین بزرگترین مشکل آنهاست. وظیفه آنها انتظار کشیدن است تا زمانی که جواب درخواست پناهندگیشان صادر شود.» خانم لانگه میگوید پناهجویان به شدت علاقهمندند زبان آلمانی یاد بگیرند و کار کنند.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
بنیادی به نام (Gute-Tat.de) در شهر برلین مدتهاست به پناهجویان این شهر خدماتی عرضه میکند. این بنیاد مرکزی برای تنظیم فعالیت یاریرسانان به پناهجویان در پایتخت آلمان شده است. این بنیاد با ایجاد خطی تلفنی از کلیه علاقمندان خواسته از این راه ارتباطی سود جسته و به معرفی امکانات کمکی خود برای پناهجویان بپردازند.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
شمار پناهجویانی که تحصیلات دانشگاهی دارند کم نیست. یک گروه دانشجویی در دانشگاه فرانکفورت آلمان سازمانی امدادگر برای پناهجویانِ تحصیلکرده تشکیل داده است به نام (Academic Experience Worldwide). این سازمان امدادگر میکوشد پناهجویان تحصیلکرده در ارتباط با دانشگاههای آلمان قرار گیرند تا در آینده جذب بازار کار شوند. یکی از اقدامات این سازمان امدادگر ایجاد دورههای زبان آلمانی برای پناهجویان است.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
راینهارد یهلس در شهر مولهایم آلمان شرکت کوچکی برای کمک به پناهجویان تاسیس کرده است. او یک سال پیش در صفحه فیسبوک خود از مردم برای یک خانواده پناهجوی پرفرزند عراقی طلب یاری کرد. این اقدام او به آغاز فعالیت این شرکت منجر شد. نام این شرکت “به مولهایم خوش آمدید” است و انبار بزرگی از لباس در اختیار دارد.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
نیکل ساناکیس و کورنلیوس کاوپ، در دهم ماه اوت سال جاری به اقدامی جالب برای جمعآوری کمکهای مالی برای پناهجویان دست زدند. آنها مسیر دوسلدورف –هامبورگ را که ۴۴۴ کیلومتر است با “اسکیت بُرد” طی پنج روز طی کردند. این دو در جریان سفر خود به تبلیغ برای پناهجویان پرداختند و دستاوردشان هفت هزار یورو بود که به حساب سازمان حمایت از پناهجویان (Stay) واریز شد.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
بسیاری از شهروندان بنام آلمان در کمک به پناهجویان سهیم شدهاند. آنها نهایت کوشش خود را میکنند تا رنج پناهجویان کاهش یابد. تیل شوایگر، هنرپیشه بنام آلمانی به عنوان نمونه با ساختن یک مرکز پناهجویان به کمک آنها رفته است. سارا ایکوچ، هنرپیشه آلمانی و همکار تیل شوایگر خود در این مکان با پخش غذا به کمک پناهجویان شتافته است.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
مارتین پاتسلت، عضو مجلس نمایندگان آلمان “بوندس تاگ” از حزب دمکرات مسیحی آلمان، در ماه ژوئیه سال جاری دو پناهجوی اریترهای را به خانه خود برد و از آنها در خانهاش نگهداری کرد. زن این نماینده مجلس فدرال آلمان به این دو پناهجو زبان آلمانی آموزش میدهد. او میگوید از آموزش این دو لذت میبرد، زیرا آنها از صمیم قلب میخندند و وجود آنها فضایی پرامید در خانه بوجود آورده است.
روشهای کمک شهروندان آلمانی به پناهجویان
پادگانی نظامی در “نورد فریزلند” آلمان در ماه ژوئیه سال جاری میلادی به محل زندگی پناهجویان تبدیل شد. حدود ۶۰۰ پناهجو میتوانند در این پایگاه استقرار یابند. دهها یاریرسان بدون دریافت دستمزد برای کمک به این پناهجویان در ترددند.
بر اساس آمارهای گوناگون قرار است آلمان تا پایان سال جاری میلادی بین ۶۵۰ تا ۸۰۰ هزار پناهجو بپذیرد. بخش اعظم این پناهجویان از کشورهای جنگزده خاورمیانه و آفریقا گریختهاند و با پذیرش خطرات گوناگون خود را به اروپا رساندهاند.
آلمان قرار است امسال پذیرای ۸۰۰ هزار پناهجو باشد. از هر سه پناهجویی که سال گذشته وارد مرزهای اتحادیه اروپا شدند٬ یک نفر در آلمان تقاضای پناهندگی داده است.
به رغم پیشبینیهای اولیه که رقمی در حدود ۶۵۰ هزار مورد بود٬ ممکن است این تعداد حتی به ۸۰۰ هزار مورد برسد٬ که کسر بزرگی از آن را شهروندان سوریه و افغانستان تشکیل میدهند.
برخی از مقامهای آلمانی خواستار محدودتر شدن سیاستهای این کشور در قبال پناهجویان شدهاند. فرانک والتر اشتاینمایر٬ وزیر خارجه٬ اخیرا خواستار اخراج سریعتر آن دسته از پناهجویانی شده که تقاضای پناهندگیشان رد شده است. توماس دمزیر٬ وزیر کشور هم گفته است که کمکهای نقدی به پناهجویان باید متوقف شود.
در حال حاضر پناهجویان مجرد در آلمان ماهانه ۱۴۳ یورو کمک نقدی و مقداری کمکهای غیرنقدی دریافت میکنند؛ رقمی که با پذیرفته شدن درخواست پناهندگی آنها اندکی افزایش مییابد. حامیان حقوق پناهجویان به شدت با این پیشنهادات مخالفاند. به اعتقاد آنها کمکهایی که پناهجویان دریافت میکنند از حداقل لازم برای “زندگی شرافتمندانه” هم کمتر است و در شرایط کنونی بسیاری از آنها حتی نمیتوانند هزینههای زندگی روزمره خود را تامین کنند.
آنتونیو گوترس٬ کمیسیونر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان٬ روز سهشنبه (۱۸ اوت/ ۲۷ مرداد) در گفتوگو با روزنامه آلمانی “دیولت” هشدار داد که آلمان و سوئد نمیتوانند به تنهایی همه بار پناهجویان به اروپا رسیده را به دوش بکشند. او تاکید کرد که وضعیت کنونی نمیتواند پایدار بماند و از دیگر کشورهای اروپایی خواست، در پذیرش کسانی که از جنگ و بحرانهای جانکاه گریختهاند٬ مشارکت کنند.
تعداد پناهجویانی که در ماه گذشته از راههای غیرقانونی خود را به درون مرزهای اتحادیه اروپا رساندهاند٬ نسبت به سال گذشته سه برابر شده است. بسیاری از آنها که از جنگ خونبار سوریه گریختهاند٬ ابتدا در جزیرههای یونان پناه میگیرند تا از آنجا خود را به کشورهای دیگر٬ از جمله آلمان و سوئد برسانند.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ جاری شدن سیل پناهجویان به سوی مرزهای اروپا٬ مرگ بیش از ۲ هزار نفر را در سال جاری در پی داشته است. بیشتر آنها قربانی کهنگی و سستی قایقهایی شدهاند که قرار بود آنها را از دل بحران به جزیره ثبات برسانند.
نزدیک به ۳۴۰ هزار مهاجر پناهجو تا کنون در سال جاری میلادی از راههای گوناگون وارد مرزهای اتحادیه اروپا شدهاند. مبدا ورودی بسیاری از آنها ایتالیا٬ یونان یا مجارستان بوده است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷۵ درصد افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۵ بیش از ۶۲۵ هزار نفر تا کنون در خاک اتحادیه اروپا تقاضای پناهندگی کردهاند
منابع :
تلاش هنرمندان آلمانی برای کمک به پناهجویان
“Anti-Asyl-Initiativen” – vom Netz auf die Straße
آلمان؛ اردوگاه فریدلند بیش از چهار برابر ظرفیتش مهاجر دارد
قصد مرکل برای دیدار از یک اقامتگاه پناهجویان
رکورد تاریخی؛ آلمان پذیرای دستکم ۸۰۰ هزار پناهجو در سال ۲۰۱۵
آدرس و اسامی صفحات مرتبط با فدراسیون عصر آنارشیسم
Federation of Anarchism Era Social Media Pages
۱- آدرس تماس با ما
asranarshism@protonmail.com
info@asranarshism.com
۲- عصر آنارشیسم در اینستاگرام
۳- عصر آنارشیسم در تلگرام
۴- عصر آنارشیسم در توئیتر
۵ – فیسبوک عصر آنارشیسم
۶ – فیسبوک بلوک سیاه ایران
۷ – فیسبوک آنارشیستهای همراه روژاوا و باکور - Anarchists in solidarity with the Rojava
۸ – فیسبوک دفاع از زندانیان و اعدامیان غیر سیاسی
۹ – فیسبوک کارگران آنارشیست ایران
۱۰- فیسبوک کتابخانه آنارشیستی
۱۱ – فیسبوک آنارشیستهای همراه بلوچستان
۱۲ – فیسبوک هنرمندان آنارشیست
۱۳ – فیسبوک دانشجویان آنارشیست
۱۴ – فیسبوک شاهین شهر پلیتیک
۱۵ – فیسبوک آنتی فاشیست
۱۶- تلگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۷ – اینستاگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۸- تلگرام آنارشیستهای شیراز
۱۹ – تلگرام ” جوانان آنارشیست ”
۲۰ - تلگرام آنارشیستهای تهران
۲۱ – اینستاگرام جوانان آنارشیست
۲۲ – گروه تلگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۳ – توییتر اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران - The Anarchists Union of Afghanistan and Iran
۲۴ – فیسبوک اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۵ – اینستاگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۶ – کانال تلگرام خودسازماندهی مطالب گروه اتحاديه آنارشیستهای افغانستان و ايران
۲۷ – گروه تلگرام خودساماندهی مطالب گروه اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۸– اینستاگرام آنارشیستهای بوکان - ئانارکیستە کانی بۆکان
۲۹- کانال تلگرام کتابخانه شورشی
۳۰- کانال تلگرام ریتم آنارشی
۳۱- تلگرام آنارشیستهای اراک
۳۲- تلگرام قیام مردمی
۳۳- ماستودون عصرآنارشیسم
۳۴- فیسبوک آنارشیستهای مزار شریف
۳۵- فیسبوک آنارشیستهای کابل