EN KORT HISTORIK OCH SOCIOPOLITISK BAKGRUND OM KRIGET I LIBANON

پیش زمینه ی کوتاهِ تاریخی و اجتماعی - سیاسی درباره ی جنگ در لبنان

EN KORT HISTORIK OCH SOCIOPOLITISK BAKGRUND OM KRIGET I LIBANON
Text Size

By Hasse-Nima Golkar

EN KORT HISTORIK OCH SOCIOPOLITISK BAKGRUND OM KRIGET I LIBANON

Libanon är ett land med en komplex historia, präglad av sekteristiska motsättningar, regionalt inflytande och krig. Landets politiska system är starkt knutet till dess geopolitiska läge vid Medelhavet och dess mångkulturella och multireligiösa sammansättning, vilket har gjort det till en arena för större regionala maktkamper, särskilt mellan Israel och aktörer som Hizbollah.

Libanon har en lång historia som går tillbaka till antiken då det beboddes av fenicier, ett sjöfararfolk känt för att ha spridit det första alfabetet och sina handelssystem runt Medelhavet. Under flera århundraden var Libanon en del av det Osmanska riket fram till dess kollaps efter första världskriget.

Efter kriget blev Libanon ett franskt mandat under ”Nationernas Förbund” (i praktiken; staternas förbund under täckmantel av nationer). Det moderna Libanon bildades 1920 och blev formellt självständigt från Frankrike 1943.

En av de viktigaste händelserna i Libanons moderna historia är det 15-åriga inbördeskriget (1975–1990). Konflikten hade flera orsaker, däribland spänningar mellan landets olika religiösa och politiska grupper samt inblandning från regionala aktörer som Syrien och Israel. Inbördeskriget ledde till att landets infrastruktur och ekonomi kollapsade, och Libanon blev en arena för konflikter mellan imperialistiska makter och miliser.

Med Taif-avtalet 1989 avslutades inbördeskriget, och den ekonomisk-politiska makten omfördelades mellan landets religiösa grupper. Trots detta kvarstod många av de gamla problemen. Det libanesiska politiska systemet blev starkt sekteristiskt med en maktdelning baserad på religion.

Efter inbördeskriget hade Syrien en stark militär närvaro i Libanon med cirka 14 000 soldater. Mordet på premiärminister Rafik Hariri 2005 ledde till omfattande folkliga protester (14 mars- 27 april 2005), kända som Cederrevolutionen, som resulterade i att Syrien drog tillbaka sina trupper efter 29 års ockupation. (Cederträd är Libanons nationella symbol).

Libanons politiska landskap är fortfarande sekteristiskt uppdelat, där partier ofta representerar olika religiösa grupper. Några av de mest framstående politiska grupperna inkluderar:

  • Hezbollah: En shiamuslimsk politisk och militär organisation som grundades 1982 under Israels invasion av Libanon. Tack vare det omfattande ekonomiska stödet från den styrande fascistisk-kapitalistisk shia-islamiska staten Iran har Hezbollah byggt upp en betydande militär kapacitet med cirka 50 000 kombattanter (2017). På grund av förståeliga säkerhetsskäl finns det inga exakta uppgifter om det ekonomiska stödet, men det uppskattas vara minst 700–800 miljoner US-dollar per år, vilket förmedlas genom det terroristiska ”Islamiska Revolutionsgardet” (IRGC).
  • Amal-rörelsen: Ett annat shiamuslimskt parti som ofta samarbetar med Hizbollah.
  • Progressive Socialist Party (PSP): Ett drusiskt parti lett av Walid Jumblatt.
  • Kataeb-partiet (Falangisterna): Ett maronitkristet parti med en stark nationalistisk hållning.
  • Fria patriotiska rörelsen (FPM): Ett maronitkristet parti grundat av Michel Aoun, som har haft nära band till Hizbollah.
  • Framtidsrörelsen: Ett sunnimuslimskt parti grundat av den mördade premiärministern Rafik Hariri, nu lett av hans son Saad Hariri.
  • De libanesiska styrkorna (LF), en del av den kristna högerflygeln, var tidigare en militär organisation. LF grundades av Samir Geagea under det libanesiska inbördeskriget, 1975–1990. Historiskt sett har LF varit motståndare till Hizbollah, särskilt på grund av Hizbollahs nära band med den shiamuslimska regimen i Iran och dess dominans i libanesisk politik. I många fall har LF intagit en provästlig och antiiransk hållning, vilket i vissa sammanhang har lett till att de har setts som potentiella allierade till Israel.

Det libanesiska politiska systemet är utformat för att spegla landets religiösa mångfald, med presidenten som kristen maronit, premiärministern som sunnimuslim och talmannen som shiamuslim.

Libanon har även upplevt flera konflikter med Israel, främst på grund av Hizbollahs närvaro i södra Libanon. Efter att staten Israel bildades 1948 flydde hundratusentals palestinier till Libanon, vilket ledde till flera israeliska invasioner, särskilt 1978 och 1982.

En av de mest kända konflikterna var kriget 2006 mellan Israel och Hizbollah, vilket varade i 34 dagar, som resulterade i stora förluster och förstörelse i Libanon.

Dagens konflikt är i huvudsak fokuserad på Hizbollahs roll som en väpnad aktör i Libanon, dess fientlighet mot Israel och de geopolitiska allianserna i regionen, särskilt med de styrande diktatoriska makterna i Iran och Syrien.

Förutom att vara en milis är Hizbollah också ett politiskt parti som deltar i Libanons parlament och regeringar. De har starkt stöd bland många shiamuslimer i Libanon, särskilt på grund av deras motstånd mot Israel och sociala välfärdsprogram som de driver.

Redan nu lider Libanon av ännu ett inbördeskrig under svåra socioekonomiska och politiska förhållanden. Våra libanesiska självorganiserade kamrater inom Federation of Anarchism Era uttryckte i en text sin starka oro över Israels urskillningslösa bombningar av bostadsområden i södra Libanon och huvudstaden med omnejd, vilket har lett till hundratals döda och över en miljon flyktingar. Av denna anledning, stödjer vi våra självorganiserade libanesiska anarkist kamrater i Libanon och solidariserar med dem i kampen mot det imperialistiska kriget i Mellanöstern, särskilt i Palestina och Libanon.

 

آدرس و اسامی صفحات مرتبط با فدراسیون عصر آنارشیسم

Federation of Anarchism Era Social Media Pages



۱- آدرس تماس با ما 
asranarshism@protonmail.com
info@asranarshism.com
۲- عصر آنارشیسم در اینستاگرام
۳- عصر آنارشیسم در تلگرام
۴- عصر آنارشیسم در توئیتر
۵ – فیسبوک عصر آنارشیسم
۶ – فیسبوک بلوک سیاه ایران
۷ – فیسبوک آنارشیستهای همراه روژاوا و باکورAnarchists in solidarity with the Rojava
۸ – فیسبوک دفاع از زندانیان و اعدامیان غیر سیاسی
۹ – فیسبوک کارگران آنارشیست ایران
۱۰- فیسبوک کتابخانه آنارشیستی
۱۱ – فیسبوک آنارشیستهای همراه بلوچستان
۱۲ – فیسبوک هنرمندان آنارشیست
۱۳ – فیسبوک دانشجویان آنارشیست
۱۴ – فیسبوک شاهین شهر پلیتیک
۱۵ – فیسبوک آنتی فاشیست
۱۶- تلگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۷ – اینستاگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۸- تلگرام آنارشیستهای شیراز
۱۹ – تلگرام ” جوانان آنارشیست ”
۲۰ - تلگرام آنارشیستهای تهران
۲۱ – اینستاگرام جوانان آنارشیست
۲۲ – گروه تلگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۳ –  توییتر اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران - The Anarchists Union of Afghanistan and Iran
۲۴ – فیسبوک اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۵ – اینستاگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۶ – کانال تلگرام خودسازماندهی مطالب گروه اتحاديه آنارشیست‌های افغانستان و ايران
۲۷ – گروه تلگرام خودساماندهی مطالب گروه اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۸– اینستاگرام آنارشیستهای بوکان - ئانارکیستە کانی بۆکان
۲۹- کانال تلگرام کتابخانه شورشی
۳۰- کانال تلگرام ریتم آنارشی
۳۱- تلگرام آنارشیستهای اراک
۳۲- تلگرام قیام مردمی
۳۳- ماستودون عصرآنارشیسم
۳۴- فیسبوک آنارشیست‌های مزار شریف
۳۵- فیسبوک آنارشیست‌های کابل