دومین تظاهرات موسوم به جنبش روشنایی در اعتراض به تصمیم حکومت افغانستان مبنی بر تغییر مسیر انتقال برق وارداتی ترکمنستان، که روز شنبه دوم اسد/مرداد از ساعت هفت صبح از ده نقطه شهر کابل اغاز شده بود، ساعت ۱۴:۳۰ از ظهر به وقت محلی با انفجاری در میدان دهمزنگ، محل تجمع، روبرو شد.
در پی حمله انتحاری به تظاهرات اقلیت هزاره در کابل، با یک خودروی بمبگذاری شده که توام با تیراندازی نیز بود، دستکم ۸۰ نفر کشته، و ۲۳۱ نفر زخمی شدند که حال گروهی از مجروحان وخیم گزارش شده است. گفته می شود ذوالفقار امید رهبر حزب کار و توسعه از جمله مجروح شدگان است. بیمارستان های کابل اعلام کرده اند که نیاز فوری به خون دارند.
بهگفته شاهدان صدای حداقل ۳ انفجار پیاپی شنیده شده است اما گروه «دولت اسلامی» تعداد بمبها را دو بمب در جلیقههای انتحاری اعلام کرده است. انفجارها در لحظاتی رخ داده که معترضان دست به تحصن زده بودند.
بنابر خبرها ی دیگر ، سه مهاجم انتحاری، تظاهرات ‘جنبش روشنایی’ در کابل را هدف قرار دادند که فرد اول توانست بمب همراه خود را منفجر کند
محمد اسماعیل کاووسی، سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان گفت به دلیل وخامت حال بیشتر مجروحان، شمار کشتهشدگان از ۸۰ نفر بیشتر خواهد شد.
این تظاهرات بدون حضور رهبران قومی و با حضور اقشار مختلف مردمی برپا شد و در ساعات اولیه تظاهرات تعدادی از دانشجویان دانشگاه کابل منتظر رسیدن تظاهرکنندگان در مقابل این دانشگاه بودند.
شورای عالی مردمی در بیانیه روز گذشته خود اعلام کرد: در چند روزگذشته رایزنی هایی توسط نمایندگان حکومت و سران شورای عالی مردمی انجام شد و طرحی از طرف حکومت به شورای عالی مردمی داده شد. شورای عالی این طرح را ناقص تشخیص داد و طرح خود را به حکومت ارائه کرد اما حکومت بر موضع و طرح خود پافشاری کرد.
بعدازظهر روز جمعه محمد کریم خلیلی از رهبران سنتی و معاون سابق رییس جمهور با پذیرش طرح حکومت از شورای عالی مردمی کناره گیری و اعلام کرد که تظاهرات روز شنبه دوم اسد /مرداد لغو شده است، اما شورای عالی مردمی با رد این سخن از مردم خواست که در تظاهرات روز شنبه شرکت کنند.
احمد بهزاد از جمله نماینده های مجلس و از سران شورای عالی مردمی است که در تظاهرات شرکت کرده بود و بیشتر شرکت کنندگان این تظاهرات جوانان اعم از زن و مرد بودند.
تظاهرات امروز از اولین حرکت های گسترده مردمی است که بدون حمایت رهبران قومی و سنتی برگزار می شود. بیشتر شرکت کنندگان در تظاهرات از قوم هزاره هستند اما لطیف پدرام رهبر یکی از احزاب سیاسی تاجیک و تعدادی از فرهنگیان قوم تاجیک اعلام کرده بودند که در این تظاهرات شرکت می کنند.
بیشتر حامیان «جنبش روشنایی» هزاره هستند و به تبعیضهای قومی دولت محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری افغانستان معترضاند. بهطور ویژه آنها عصبانی هستند که مسیر برق فشار قوی افغانستان-ترکمنستان از ایالتهای هزارهنشین حذف شده است. این جنبش دسترسی برابر به منابع انرژی میخواهد.
این تظاهرات در میان نگرانی های امنیتی برگزار شد. شورای عالی مردمی تامین امنیت تظاهرکنندگان را وظیفه حکومت دانسته، با این حال تعدادی از تظاهرکنندگان وظیفه تامین نظم و امنیت تظاهرات را برعهده گرفته بودند.
مسیرهای منتهی به میدان «دهمزنگ» را پیش از انفجارها بسته بودند و به همین دلیل آمبولانسها و نیروهای امدادی با تأخیر به مجروحان رسیدهاند.
جنبش روشنایی در اعتراض به سیاستهای انتقال انرژی برق در دولت اشرف غنی شکل گرفت اما تبدیل به جنبشی با مطالبات عدالت اجتماعی شد. تظاهراتهای این جنبش در کابل معمولاً تحت تدابیر امنیتی شدید اتفاق میافتد.
حفیظ شریعتی، استاد دانشگاه و یکی از حاضران در محل به «بیبیسی» گفته است که امنیت شرکتکنندگان در این تظاهراتها حفظ نمیشود. حضور نیروهای امنیتی بیشتر مربوط به امنیت دولت است.
اکثریت جمعیت ولایت «بامیان» را قوم هزاره تشکیل میدهند.
گروه «دولت اسلامی» (داعش) مسئولیت این انفجارها را پذیرفته و در بیانیهای گفته است که دو بمبگذار انتحاری خود را در میان تجمع هزارههای شیعه منفجر کردهاند.
پیش از بیانیه داعش، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان بیانیهای صادر کرد و این حملات انتحاری را محکوم کرد. مجاهد گفته است که حمله به جنبش روشنایی کار طالبان نیست.
رئیسجمهور افغانستان در پیامی حملات تروریستی به «جنبش روشنایی» را محکوم کرد. به دستور اشرف غنی، یکشنبه سوم مرداد در افغانستان عزای عمومی برقرار خواهد بود.
در بیانیهای اشرف غنی «برگزاری راهپیمایی مسالمتآمیز» را حق هر شهروند افغانستانی خوانده و گفته است: «دولت تمام تلاشها را به برای تأمین امنیت تظاهرات کنندگان به کار میگیرد، اما تروریستهای فرصتطلب امروز به صفوف تظاهراتکنندگان وارد شدند و انفجارهای انتحاری را انجام دادند که منجر به شهادت و مجروح شدن شماری از شهروندان افغانستانی از جمله تعدادی از نیروهای امنیتی و دفاعی کشور شد.»
اردیبهشت سال ۱۳۹۵، کابینه اشرفغنی پروژه انتقال برق آسیای مرکزی با عنوان «توتاپ» را از مسیر سالنگ به جای مسیر قدیمی آن که از بامیان میگذشت، تصویب کرد. اقلیت قومی هزاره افغانستان و مردم استانهای مرکزی به این تغییر مسیر معترض شدند.
چون موضوع انرژی برق و روشنایی بود، این جنبش نام «جنبش روشنایی» گرفته است. اما مطالبات این جنبش گسترش یافته است و اکنون با شعار «درد ما برق نیست، درد ما فرق است» و «حقوق شهروند، تساوی تساوی» ادامه یافته است.
جنبش روشنایی تظاهرات روز شنبه ۲ مرداد را با یک خواسته برگزار کرده بود: دولت مسیر انتقال برق ترکمنستان به افغانستان از مسیر ولایت بامیان اجرایی کند.
بامیان از ولایتهای مرکزی افغانستان است و بیشتر مردم آن از قوم هزاره و دری زبان هستند.
جنبش روشنایی در ساختار قدرت هم حامیانی دارد و چند نماینده هزاره عضو مجلس افغانستان با این جنبش همراه شدهاند. ریحانه آزاد یکی از این نمایندگان است؛ او میگوید: «سه ماه است که مردم این کشور از حکومت وحدت ملی میخواهند تا به خواسته آنها در مورد انتقال برق ۵۰۰ مگاوات به ولایت بامیان توجه کند.» آزاد همچنین از برخورد دستگاههای اطلاعاتی و شورای امنیت افغانستان با جنبش روشنایی شکایت دارد.
به گفته برگزارکنندگان در این تجمع و تحصن هزاران نفر حضور داشتند
——————————————————————————————————————————————————————————————————–
آدرس و اسامی صفحات مرتبط با مجموعه عصر آنارشیسم
آدرس و اسامی صفحات ما در فیسبوک
۲- فیسبوک عصر آنارشیسم
https://www.facebook.com/asranarshism
۳- فیسبوک بلوک سیاه ایران
https://www.facebook.com/iranblackbloc
۴ – فیسبوک آنارشیستهای همراه روژاوا و باکورAnarchists in solidarity with the Rojava
۵- فیسبوک دفاع از زندانیان و اعدامیان غیر سیاسی
https://www.facebook.com/sedaye.bisedayan
۶ – فیسبوک کارگران آنارشیست ایران
https://www.facebook.com/irananarchistlabors
۷- فیسبوک کتابخانه آنارشیستی
https://www.facebook.com/anarchistlibraryfa
۸ – فیسبوک آنارشیستهای همراه بلوچستان
https://www.facebook.com/anarchistinsupportbaluchistan
۹ – فیسبوک هنرمندان آنارشیست
https://www.facebook.com/anarchistartistss
۱۰ – فیسبوک دانشجویا ن آنارشیست
https://www.facebook.com/anarchiststudents
۱۱ – فیسبوک شاهین شهر پلیتیک
https://www.facebook.com/shahre.shahin
۱۲ – فیسبوک آنتی فاشیست
https://www.facebook.com/ShahinShahrPolitik
۱۳- عصر آنارشیسم در تلگرام
https://telegram.me/asranarshism
۱۴- عصر آنارشیسم در اینستاگرام
https://instagram.com/asranarshism/
۱۵- عصر آنارشیسم در توئیتر
https://twitter.com/asranarshism
۱۶ – بالاچه عصر آنارشیسم در بالاترین
https://www.balatarin.com/b/anarchismera
آدرس و اسامی صفحات مرتبط با فدراسیون عصر آنارشیسم
Federation of Anarchism Era Social Media Pages
۱- آدرس تماس با ما
asranarshism@protonmail.com
info@asranarshism.com
۲- عصر آنارشیسم در اینستاگرام
۳- عصر آنارشیسم در تلگرام
۴- عصر آنارشیسم در توئیتر
۵ – فیسبوک عصر آنارشیسم
۶ – فیسبوک بلوک سیاه ایران
۷ – فیسبوک آنارشیستهای همراه روژاوا و باکور - Anarchists in solidarity with the Rojava
۸ – فیسبوک دفاع از زندانیان و اعدامیان غیر سیاسی
۹ – فیسبوک کارگران آنارشیست ایران
۱۰- فیسبوک کتابخانه آنارشیستی
۱۱ – فیسبوک آنارشیستهای همراه بلوچستان
۱۲ – فیسبوک هنرمندان آنارشیست
۱۳ – فیسبوک دانشجویان آنارشیست
۱۴ – فیسبوک شاهین شهر پلیتیک
۱۵ – فیسبوک آنتی فاشیست
۱۶- تلگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۷ – اینستاگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۸- تلگرام آنارشیستهای شیراز
۱۹ – تلگرام ” جوانان آنارشیست ”
۲۰ - تلگرام آنارشیستهای تهران
۲۱ – اینستاگرام جوانان آنارشیست
۲۲ – گروه تلگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۳ – توییتر اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران - The Anarchists Union of Afghanistan and Iran
۲۴ – فیسبوک اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۵ – اینستاگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۶ – کانال تلگرام خودسازماندهی مطالب گروه اتحاديه آنارشیستهای افغانستان و ايران
۲۷ – گروه تلگرام خودساماندهی مطالب گروه اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۸– اینستاگرام آنارشیستهای بوکان - ئانارکیستە کانی بۆکان
۲۹- کانال تلگرام کتابخانه شورشی
۳۰- کانال تلگرام ریتم آنارشی
۳۱- تلگرام آنارشیستهای اراک
۳۲- تلگرام قیام مردمی
۳۳- ماستودون عصرآنارشیسم
۳۴- فیسبوک آنارشیستهای مزار شریف
۳۵- فیسبوک آنارشیستهای کابل