از زمان نوجوانی درایران به خاطر دارم هنگامیکه دختران و زنان جوان از خونریزی عادت ماهیانه ( رگل ، پریود ) خود حرف می زدند با حجب و حیّا و لبخندی شیرین بر لب ، صدایشان را کمی اهسته تر می کردند و رنک گونه شان هم از شرم سرخ می شد و متاسفانه از این وضعیت طبیعی بدن شان خجالت می کشیدند و ِمشابه همین رفتار را ِنیز زنان میانسال وقتی که صحبت از “یائسگی ” می شد داشتند ولی با این تفاوت که ان لبخند شیرین جایش را با حس خجالت و شرمساری از خود بر چهره و لبخند ی تلخ عِوَض می کرد .
بی تردید این رفتار معمول زنانه جایگاه خود را در فرهنک اسلامی و سنتی داردکه هویت و ارزش زن با ارزش سکسوالیته زنان در ان جوامع ارزیابی می شود .
همان جایگاهی که فرهنک اسلامی و سنتی به زن می دهد که به مثابه کالا یست که هر چه جوان تَر باشد و قدرت زایش و تولید مثل داشته باشد از أرجحیت بیشتری برخوردار است .
از اینرو زنی که یائسه می شود این مقام را نزد مردانی با فرهنک مذهبی و سنتی از دست می دهد . یعنی اینکه زن دیگر ان کالایی که ارزش کامیابی وسوداوری دارد به حساب نمی اید و یائسگی در این فرهنک مدهبی سنتی مردسالارانه مساویست با پیری و از کارافتادگی زن .
و این دیدگاه اجتمایی سنتی ارتجایی ، به نوبه خود رفته رفته فرهنک شرمساری و سکوت را در میان زنان ان فرهنک ِنیز بوجود می اورد. متاسفانه هنوز که هنوز است باقیمانده ی این فرهنک سنتی در نزد بسیاری از زنان امروزی و حتی غیر مذهبی هم دیده می شود .
مدت زمانی نیست که من هم به زنان یائسه پیوسته ام و وارد این مرحله از زندگی ام شده ام .به این نتیجه رسیده ام که چه خوب است ما زنان بتوانیم بی پرده از پدیده یایسگی حرف بزنیم . از یائسگی نترسیم . از یایسگی بنویسیم و یائسگی را ازصندوقخانه و پستوی شرم و سکوت بیرون بیاوریم و عمومی کنیم این توضیح دادن از وضعیت جسمانی ما زنان یائسه که بسیار سخت و پر رنج است ، به همسران ، فرزندان و یا افراد نزدیک پیرامونمان که با ما در ارتباط هستند کمک خواهد کرد که در جریان واقعی وضعیت جسمی و روحی روانی ما قرار بگیرند و این اگاهی موجب درک کردن وضعیت ما می شود . و حقیقتا این اگاهی دادن از سوی ما زنان ، بخصوص به مردان همراه و برابری طلب می تواند نقش مهمی در کمک رسانی به وضعیت ما داشته باشد و از طرفی دیگر با مطرح کردن و مورد بحث گذاشتن یائسگی در سطح اجتماع ، پدیده شرمساری را از این فرهنک سنتی بتدریج بزداییم .
توضیحات در زیر امده شرح مستقیم از تجربه شخصی خودم می باشذ و قبل از توضیح حالات و عوارض یائسگی بهتر است علت یایسگی زنان را بنویسم که یائسگی چیست و عوارضی که با یایسگی برای ما زنان پیش می اید کدام است .
علت علمی یائسگی این است که وقتی تخمدان ها ی زنان به میزان کمتری هورمون های زنانه مانند استروژن را ترشح کنند سبب بروز یایسگی می شود . عادت ماهانه ما زنان نامنظم می شود و بعد از مدتی کاملا قطع می شودو با شروع ان در هر سنی که باشیم قدرت باروری خود را کاملا از دست می دهیم . معمولا شروع یائسگی از سن ۴۵ تا ۵۵ می باشد . به عقیده پزشکان غالبا زنانی که زندکی سالم تَری را از نظر سلامتی روحی و جسمی گذرانده باشند دیرتر به یائسگی می رسند . در هر صورت این دوره از زندگی ما با تحولات و تغییرات بسیار گوناگونی همراه است .
برخی از علایمی که با یائسگی بوجود می اید مانند گُرگرفتن مدام در تمامی قسمت بالایی بدن است که در نواحی صورت و گردن و سینه می باشد .
این گر گرفتن می تواند وقت و بی وقت صورت بگیرد و دقایقی بدن را به یک کوره اتش تبدیل کند و بسوزاند .
این گر گرفتن بدن و دگرگونی که به ما دست می دهد به هیج زمان و مکان خاصی هم مربوط نمی شود و هر زمان می تواند ما را غافلگیر کند و اتفاق بیفتد .
این گُر گرفتگی به مانند این است که یک شوک برقی به بدن مان داده می شود و یا صاعقه ای ناگهانی جسم و روح مان را تکان می دهد و یا اینکه به مانند انکه غیر مترقبه دوش اب جوش برویمان باز شود . بقول عزیزی که او هم از تجربه اش برایم می گفت : مثل این است که هر بار خنجری به قلب مان زده می شود .
زنی دیگر ان را به مانند سوزش ضربه شلاق به بدن توصیف می کند . و زنی دیگر می گوید انگاری هزاران سوزن را همزمان به صورت و گردن و سینه ام فرو کنند .. و با توجه به این توضیحات داده شده پس این عوارض که بسیار عذاب اور و سخت است بی تردید بر اعصاب و روان مان تاثیر بد می گذارد و رنج مان می دهد . تپش قلب و تشویش برایمان می اورد . خستگی بیش از حد می اورد ، اضطراب ، بی حوصلگی و حتی غمگینی دراز مدت هم یکی دیگر از عوارض یائسگی می باشد .
یکی از عوارض دیگر بسیار معمول و عذاب اور یائسگی ، عرق کردن مکرر در نیمه شب است و گُر گرفتن بدن که همزمان صورت می گیرد این علایم به بیدار شدن مکرر و بی خوابی ما زنان می انجامد و این حالت چندین بار در شب می تواند رخ دهد .
در لحظه ای تمامی بدنمان یکباره در تب می سوزد و گرمای غیر قابل تصوری بر جان و وجودمان می نشیند که موجب تعرق بدن و لحظه ای دیگر سرما و لرز را به همراه دارد .
البته این عوارض می تواند در زن ها متفاوت باشد و از شدت زیادتر و یا کمتری برخوردار باشد . بهر صورت خلاصی از این عوارض هم به این سادگی ها و اسانی ها میسر نیست با مراجعه به پزشک و داروهایی که پزشک متخصص تجویز می کند کمی می تواند به حال مان بهبود ببخشد اما مصرف این داروها به گفته برخی دیگر از پزشکان پس از چندین سال می تواند زاینده سرطان هم بشود . از اینرو بسباری از زنان از مصرف داروها پرهیز می کنند و یا پس از چند سال قطع می کنند .
براستی چند درصد از مردان از این عوارض جان فرسای یائسگی زنان با خبرند ؟ کدامین از شما مردان می دانستید که مادرتون خواهرتون همسرتان در دوران یایسکی با عوارضی که دارد انگاری خنجر به قلبش فرو می کنند . یا هزاران سوزن به بدنشان و یا دوش اب داغ بروی تنشان . یا شعله اتش به جانشان وفتی که گر می گیرند ؟! البته این پرسش از مردان به عنوان زیر سوْال بردن شخصی نیست بلکه ان فرهنک عقب افتاده ای زیر سوْال می رود که زن مجبور است پنهان کاری کند . من خودم که زن هستم می توانم إذعان کنم تا زمانی که خودم یائسه نشده بودم متاسفانه از این پی أمدها ی یائسگی بی خبر بودم .
از اینروست که می گویم این پدیده به خاطر همان عواملی که بر شمردم و از جمله رده بندی کردن زنان یائسه در زمره زنان پیر ، بیشتر در ” سکوت “بر گزار می شود . دوره ای از زندکی پر رنج ما زنان در سکوت می گذرد چون معیارهای غلط سنتی جامعه در سد راه ما است .
از انجایی که من سالهاست که گیاهخوارم برای اسان تَر کردن این عوارض یائسگی به دنبال داروهای گیاهی الترناتیو در اینترنت گشتم و ان داروهای گیاهی و وبتأمین هایی که برای کم کردن این عوارض موثر است را در سایت های فارسی زبان و همجنین سایت های سویدی پیدا کردم که در اینجا می اورم.
استفاده از برخی گیاهان و مواد طبیعی در کاهش علائم یائسگی موثرند و موجب افزایش ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون می شوند. این گیاهان هیچ گونه عوارض جانبی ندارند و در عین آنکه حاوی هورمون های انسانی نیستند ولی موجب تحریک و ترشح این هورمون ها در زنان می شوند. از جمله این گیاهان می توان از رازک (تسکین دهنده دردهای پریودهای ماهیانه)، رزک و بومادران (تنظیم کننده پریودهای ماهیانه)، بهارنارنج، بادرنجبویه و بیدمشک (ضدخستگی)، گل ساعتی (برطرف کننده کم خوابی، بی قراری، فشارهای عضلانی)، سنبل الطیب و گل گاوزبان (ضدافسردگی)، پنج انگشت و فلفل بری که به صورت قطره های روزانه ویتاگنوس موجود است، نام برد.
– گروهی از پژوهشگران به نقش رژیم های غذایی و تاثیر آن بر خلق و خو و رفتارهای انسانی تاکید دارند. از جمله معتقدند کمبود ویتامین C موجب خستگی و هیجان پذیری، کمبود ویتامین B6 موجب افسردگی، بی خوابی و اضطراب، کمبود ویتامین B3 موجب عصبانیت، ضعف حافظه، نگرانی و دستپاچگی، کمبود ویتامین B1 (تیامین) موجب عدم تمرکز، خستگی، بی اشتهایی، تحریک پذیری، افسردگی و کاهش حافظه، کمبود ویتامین B12 موجب ضعف تمرکز، ضعف حافظه، کندذهنی و توهمات، کمبود پتاسیم موجب عصبانیت، کمبود کلسیم موجب نگرانی، خستگی و بحران های روحی، کمبود آهن موجب افسردگی، کاهش تمرکز و تحریک پذیری، کمبود اسیدفولیک موجب کم خونی، ضعف، خونسردی غیرطبیعی و تحریک پذیری می شود.
– یکی از ویتامین هایی که به طور خاص در کاهش علائم یائسگی و از جمله گرگرفتگی موثر است، ویتامین E است. تحقیقات نشان می دهند که ویتامین E یک تنظیم کننده هورمونی است که موجب افزایش ترشح هورمون های تخمدان ها می شود و سطح استروژن خون را ثابت نگه می دارد. همچنین ویتامینE موجب کاهش سرگیجه، تپش قلب، تنگی نفس، عصبانیت، خستگی و کم خوابی در زنان یائسه می شود.
– همینطور در خوردن “سویا ” تاکید بسیار زیادی شده است و حبوبات دیگری چون لوبیا قرمز و سفید و نخود و عدس.
از میان سبزیجات خوردن کرفس ، کدو و هم یکی از بهترین ها می باشد.
امیدوارم مصرف این داروهای گیاهی و خوردن میوه هایی که وبتأمین های گوناکون بخصوص وبتأمین E که در تنظیم استروژن مفید است بتواند در اسان تَر شدن و تحمل دوران یائسگی در زندگی روزانه ما زنان یائسه مؤثر باشد.
از راهنمایی دوستانی که چه تجربی و چه تخصصی در این زمینه اطلاعات دارند استقبال می کنم .
پی نوشت / نام دارویی که گر گرفتکی بدن و عوارض دیگری مانند تعرق زیاد بدن زنان یائسه را کم می کند و در داروخانه های سوید بدون داشتن نسخه هم می شود خرید (Klimadynon ) می باشد.
نوشته یک زن آنارشیست ۱۶٫۰۳٫۲۰۱۶
آدرس و اسامی صفحات مرتبط با فدراسیون عصر آنارشیسم
Federation of Anarchism Era Social Media Pages
۱- آدرس تماس با ما
asranarshism@protonmail.com
info@asranarshism.com
۲- عصر آنارشیسم در اینستاگرام
۳- عصر آنارشیسم در تلگرام
۴- عصر آنارشیسم در توئیتر
۵ – فیسبوک عصر آنارشیسم
۶ – فیسبوک بلوک سیاه ایران
۷ – فیسبوک آنارشیستهای همراه روژاوا و باکور - Anarchists in solidarity with the Rojava
۸ – فیسبوک دفاع از زندانیان و اعدامیان غیر سیاسی
۹ – فیسبوک کارگران آنارشیست ایران
۱۰- فیسبوک کتابخانه آنارشیستی
۱۱ – فیسبوک آنارشیستهای همراه بلوچستان
۱۲ – فیسبوک هنرمندان آنارشیست
۱۳ – فیسبوک دانشجویان آنارشیست
۱۴ – فیسبوک شاهین شهر پلیتیک
۱۵ – فیسبوک آنتی فاشیست
۱۶- تلگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۷ – اینستاگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۸- تلگرام آنارشیستهای شیراز
۱۹ – تلگرام ” جوانان آنارشیست ”
۲۰ - تلگرام آنارشیستهای تهران
۲۱ – اینستاگرام جوانان آنارشیست
۲۲ – گروه تلگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۳ – توییتر اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران - The Anarchists Union of Afghanistan and Iran
۲۴ – فیسبوک اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۵ – اینستاگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۶ – کانال تلگرام خودسازماندهی مطالب گروه اتحاديه آنارشیستهای افغانستان و ايران
۲۷ – گروه تلگرام خودساماندهی مطالب گروه اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۸– اینستاگرام آنارشیستهای بوکان - ئانارکیستە کانی بۆکان
۲۹- کانال تلگرام کتابخانه شورشی
۳۰- کانال تلگرام ریتم آنارشی
۳۱- تلگرام آنارشیستهای اراک
۳۲- تلگرام قیام مردمی
۳۳- ماستودون عصرآنارشیسم
۳۴- فیسبوک آنارشیستهای مزار شریف
۳۵- فیسبوک آنارشیستهای کابل