آیا تلاش ایران برای بازسازی صنعت هوانوردی، برای توسعه صنعت توریسم همراه با اهداف سیاسی منطقه ای است ؟!

رضا بینام 31.01.2016

Text Size
در پشت اخبار مربوط به خرید هواپیماهاى ایرباس و اشارات جسته و گریخته مسولان جمهورى اسلامى درباره راحت تر و یا لغو شدن ویزا حتى به طور یک طرفه و جذب توریست ( بخشى ازین خبرها را بطور مثال در زیر این نوشته کوتاه ضمیمه شده است) یک چرخش بزرگ و یا به نوعى نرمش قهرمانانه دیگرى به چشم میخورد.
در زمان تحریمهاى بین المللى اگر کسى خبرها را دنبال کرده باشد متوجه شده که موثرترین تحریم صورت گرفته، تحریم نفت ایران بوده است. بعبارتى این موضوع بیان گر وابستگى اقتصاد ایران به فروش نفت را بازتاب میدهد، وابستگى اى که میتواند ابزار و یا اهرم فشارى در دست کشورهاى رقیب و یا دشمن جمهورى اسلامى قرار بگیرد.
در تحریمهاى بین المللى از سوى جامعه جهانى و در مواردى یک طرفه از سوى کشورهایى چون عربستان سعودى. در واقع عربستان سعودى با عرضه زیاد نفت به بازار باعث کاهش چشمگیر قیمت آن میشود و میخواهد ازین طریق به جمهورى اسلامى ایران فشار وارد کند. ( اکنون نفت ایران ۲۰ دلاری شده است )
جنگ اسلامى و فرقه اى به راه افتاده در منطقه مدتیست که در عرصه اقتصاد نیز خودنمایى میکند. جبهه سنى متشکل از عربستان سعودى و ترکیه و قطر و سایر شیخ نشینهاى حوزه خلیج فارس با وارد اوردن انواع فشارهاى اقتصادى به جبهه شیعه قصد دارند جمهورى اسلامى ایران را به زانو در اورند (دقت کنید به انواع لابیگریهاى عربستان و ترکیه براى منزوى و در تحریم نگاه داشتن جمهورى اسلامى ایران) و از طرف دیگر ج.ا. ایران بدنبال کم کردن فشار و پاتک زدن همزمان است.
با توجه به این روابط دو جبهه شیعه و سنى میتوان پى برد که ج.ا. ایران در واقع با مدرنیزه کردن ناوگان هواپیمایى کشور و رونق دادن توریسم که زمانى جزو تابوهاى رژیم بوده است، بدنبال کم کردن وابستگى خود به نفت از سویى و وارد اوردن فشار به اقتصاد وابسته به توریسم ترکیه و امارات متحده عربى در جبهه سنى است.
در واقع با این حرکت ج.ا. ایران همزمان هم عربستان سعودى را خلع سلاح میکند و هم اقتصاد ترکیه و امارات را به زیر فشار میبرد. ظاهراً جنگ اسلامى فرقه اى شیعه و سنى دارد وارد مرحله جدیدى میشود و این مرحله تبدیل شدن تهران به مرکز توجه در خاورمیانه است بجاى ریاض.
طبعاً سریع اتفاق نخواهد افتاد ولى تقریباً اکثر صاحب نظران امریکایى که در روزنامه هایى چون واشنگتن پست فعال هستند این پیش بینى را دارند که وزنه در خاورمیانه در حال جابجایى از ریاض به تهران است.
براى درک بهتر ازین جهت گیرى ج.ا.ایران نظرتان را به اخبار زیر جلب میکنم:

در جریان سفر حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به فرانسه، تفاهمنامه‌ای امضا شده که مطابق آن ایران ۱۱۸ فروند هواپیمای ایرباس، به ارزش مجموعا ۲۵ میلیارد دلار، از فرانسه می‌خرد.

ایران می‌خواهد صنعت هوایی خود را توسعه دهد و بدین منظور از سرمایه‌گذاران خارجی دعوت به همکاری کرده است.

همچنین تفاهم‌نامه‌هایی برای همکاری در زمینه روابط مالی، ارتباطات، گردشگری، بهداشت و حمل و نقل نیز میان دو طرف به امضاء رسیده که از جمله بازسازی ناوگان هوایی فرسوده ایران را ممکن می‌کند.

به گزارش ایرنا، در اجلاس مزبور ۱۶۰ نماینده از ۸۵ شرکت سازنده هواپیما و قطعات از ۳۵ کشور جهان حضور داشتند.

عباس آخوندی طی سخنان روز یکشنبه خود نخست به ضرورت سرمایه‌گذاری در بخش صنعت هوانوردی اشاره کرد و گفت: «ایران برای مدیریت فضای خود به ۲۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری جدید برای خرید سیستم‌های ناوبری نیازمند است.» او از همه کشورها به جز اسرائیل برای سرمایه‌گذاری در ایران دعوت کرد.

او سپس گفت که با لغو تحریم‌ها در کوتاه مدت پنج راه هوایی در آسمان ایران برای شرکت‌هایی راه‌اندازی شده است که مایلند از آسمان ایران عبور کنند.

به گفته وزیر راه و شهرسازی ایران، از جمله برنامه‌های مدرنیزه کردن صنعت هوانوردی ایران فعال کردن فرودگاه‌های کشور است. آخوندی گفت که در حال حاضر ۶۷ فرودگاه در ایران به صورت عملیاتی فعال هستند، اما تنها ۱۰ فرودگاه بهینه وجود دارد و ایران می‌خواهد سایر فرودگاه‌ها را نیز فعال کند و برای این کار نیاز به تامین تجهیزات فرودگاهی دارد.

او از خواست دولت برای نوسازی فرودگاه‌های شهرهای بزرگ چون تبریز، اهواز، بوشهر، اصفهان و مشهد سخن گفت و اشاره کرد به اینکه فرودگاه امام خمینی تهران نیز قرار است برای تردد بیش از ۴۵ میلیون مسافر در سال آماده‌سازی شود.

معامله با ایرباس و علاقه به بویینگ

قرارداد میان هواپیمایی ایران ایر (که ۶۰ درصد سهام آن در اختیار دولت است) و کنسرن ایرباس تفاهمنامه خرید ۱۱۸ ایرباس امضا کردند.

هواپیماها بین سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۲ به ایران تحویل داده خواهند شد. به گفته فخریه کاشان، هشت هواپیمای مدل A380 از سال ۲۰۱۹ تحویل ایران داده می‌شوند.

عباس آخوندی گفت که برنامه ایران تامین ۱۰۰ فروند هواپیما برای برد کوتاه در فرودگاه‌های داخلی و ۴۰۰ هواپیما برای بردهای میانی و بلند است.

وزیر راه و شهرسازی ایران گفت که در حال حاضر ایران ۲۵۶ فروند هواپیما دارد که تنها ۱۵۰ فروند آن قابل استفاده هستند و هر کدام تا کنون به طور متوسط ۲۰ سال مورد بهره‌برداری بوده‌اند.

مشکل تامین منابع مالی

آخوندی آبان ماه امسال گفته بود که ایران پول لازم برای خرید هواپیماهای مورد نیاز را ندارد و باید از امکانات دیگری نظیر اجاره به شرط تملیک (لیزیگ) استفاده کند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، او می‌گوید برای توسعه ناوگان هوایی دور و متوسط برد، ۴۰۰ فروند و برای توسعه ناوگان هوایی کوتاه برد با هدف استفاده در فرودگاه‌های کوچک داخلی نیز دست‌کم ۱۰۰ فروند هواپیما مورد نیاز است.

وزیر راه افزود: «در مجموع ۵۰۰ فروند هواپیما نیاز است که با یک حساب سرانگشتی مجموعا ۵۰ میلیارد دلار برای تامین آن‌ها نیاز داریم؛ در حالی که این میزان پول اصلا در ایران وجود خارجی ندارد.»

خبرگزاری مهر نیز روز شنبه، ۲۶ دی از قول آخوندی نوشت، ایران برای بازسازی شرکت‌های هواپیمایی داخلی به دنبال لیزینگ هواپیما است و برای این کار مذاکراتی با شرکت‌های بزرگ بیمه انجام داده است.

سفارش این تعداد هواپیما به ایرباس برای این کنسرن هواپیمایی اهمیت بسیار دارد چون به گفته “اشپیگل آنلاین” ایرباس در سال گذشته حتی یک سفارش خرید برای بزرگترین مدل هواپیمای خود که A380 است، نداشته است.

ایران همچنین علاقه‌مند به خرید بیش از ۱۰۰ هواپیمای بویینگ از آمریکاست. اما به گزارش خبرگزاری‌ها، نماینده‌ای از سوی شرکت آمریکایی بویینگ در اجلاس یاد شده روز یکشنبه در تهران حضور نداشت. وزیر راه و شهرسازی گفت که دولت ایران با شرکت بویینگ مذاکرات اولیه در این مورد داشته و با سایر شرکت‌ها نیز در حال مذاکره است.
آخوندی گفت: «به شرکت بوئینگ خیرمقدم می‌گوییم هرچند مدتهاست با آن ارتباطی نداریم.»

خرید هواپیما توسط کیش ایر

به موازات اقدام دولت برای توسعه صنعت هوانوردی ایران، شرکت‌های هواپیمایی خصوصی ایرانی نیز به گسترش فعالیت‌های خود پس از لغو تحریم‌ها علاقه نشان می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، “کیش ایر” که شرکت هواپیمایی خصوصی متعلق به سازمان منطقه آزاد کیش است، نیز در حال مذاکره با ایرباس است تا ۶ هواپیما از نوع A321 این شرکت را خریداری کند. این شرکت همچنین در حال بررسی خرید از شرکت برزیلی امبرائر است.

محمد علی سادات اخوی، مدیر عامل کیش ایر گفت: «ما در حال مذاکره با ایرباس برای خرید ۶ فروند A321 هستیم. قصد ما خرید ۱۰ فروند از آن است.»

سادات اخوی همچنین گفت که کیش ایر مایل است با شرکت برزیلی امبرائر وارد معامله شود.

 

توسعه صنعت توریسم
محمد على نجفى، ریس سازمان میراث فرهنگى و گردشگرى ایران مهرماه امسال (٢٠١٣) از قصد دولت براى تسهیل مراحل دریافت ویزا براى گردشگران خارجى خبر داد و گفت که صنعت گردشگرى در ایران از حمایتهاى دولت حسن روحانى برخوردار است.
امروزه دبی شلوغ ترین فرودگاه جهان برای پروازهای بین المللی است و در سال ۲۰۱۵ بیش از ۷۰ میلیون نفر وارد آن شدند و قرار است فرودگاه جدیدی تا سال ۲۰۲۰ در آن احداث شود که گنجایش پذیرش ۱۶۰ میلیون مسافر در سال را دارد. دبی و شرکت هواپیمایی اش به تنهایی ۲۷ میلیارد دلار در سال درآمد نصیب امارات می کنند.
میانگین مبالغی که رژیم ایران پس از رفع تحریم‌ها به آن دست پیدا خواهد کرد، نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار حدس زده شده است و این مبلغ از مجموع خساراتی که رژیم از سقوط قیمت نفت، تنها در یک سال، متحمل شد، کمتر است.
“ایران آماده است با هر کشوری قانون لغو ویزا را اجرا کند”
بر اساس گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس، منابع مطلع در مسکو گفته‌اند که اخذ ویزای این کشور برای بازرگانان، گردشگران و دانشمندان ایرانی از ۶ فوریه (۱۷ بهمن) تسهیل خواهد شد.
ایران امیدوار است پس از تحریمها بتواند سالانه تا بیست میلیون توریست را به خود جذب کند.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرده که ایران آماده است تا با هر کشوری قانون لغو ویزا را به اجرا گذارد.
معاون وزیر خارجه که روز جمعه (۱۹ دی / ۹ ژانویه) در نشست خبری همایش گردشگری سلامت شرکت کرده بود، اظهار داشت: «وزارت امور خارجه ایران این آمادگی را دارد تا لغو روادید با هر کشوری را با اولویت کشورهای همسایه در دستور کار قرار دهد».
گرجستان که از سال ۲۰۱۰ قرارداد لغو روادید با ایران داشت، در سال ۲۰۱۳ به طور یکطرفه این قرارداد را فسخ کرد.
فوریه سال ۲۰۱۴ (بهمن ۱۳۹۲) ایران به طور یکطرفه اعلام کرد که قرارداد لزوم اخذ روادید برای اتباع جمهوری آذربایجان را لغو کرده است. ایرانیان اما همچنان برای ورود به کشور جمهوری آذربایجان نیازمند صدور ویزا هستند.
در فهرست موسسه بین‌المللی “هنلی اند پارتنرز” در سال ۲۰۱۳، پاسپورت کشورهای فنلاند، سوئد و بریتانیا به صورت مشترک در رده اول رتبه‌بندی قرار دارند. شهروندان این سه کشور می‌‌توانند به ۱۷۳کشور دنیا بدون نیاز به اخذ ویزا سفر کنند.
پاسپورت کشورهای آلمان، آمریکا، دانمارک و لوکزامبورگ نیز به صورت مشترک در رده دوم این فهرست قرار دارند. شهروندان این ۴ کشور می‌توانند بدون نیاز به اخذ ویزا به ۱۷۲ کشور دنیا سفر کنند.
در رده سوم بهترین پاسپورت‌های جهان، پاسپورت سه کشور ایتالیا، هلند و بلژیک قرار دارد. شهروندان این سه کشور می‌توانند به ۱۷۱ کشور دنیا بدون ویزا سفر کنند.
کانادا، فرانسه، ایرلند، ژاپن، نروژ، پرتغال و اسپانیا در رتبه چهارم قرار دارند. شهروندان این کشورها می‌تواندد بدون ویزا به ۱۷۰ کشور دنیا سفر کنند.
در میانه این رتبه‌بندی به عنوان نمونه پاسپورت کشور بوسنی و هرزگوین قرار دارد. شهروندان این کشور می‌توانند بدون اخذ ویزا به ۹۱ کشور دنیا سفر کنند.
در این فهرست پاسپورت ایرانی در رده ۸۶ به صورت مشترک با کشورهای آنگولا، جیبوتی و میانمار قرار دارد. بنا بر این فهرست شهروندان ایران می‌توانند به ۴۰ کشور دنیا بدون اخذ ویزا سفر کنند. البته این رتبه‌بندی قبل از این‌ است که در هفته‌ها و ماه‌های اخیر چندین کشور ورود شهروندان ایران بدون ویزا را ممنوع اعلام کردند.
وضعیت پاسپورت ایرانی در ماه‌های اخیر اما بدتر هم شده است. در ماه‌های اخیر سفر شهروندان ایران بدون ویزا به چندین کشور لغو شده است و به این ترتیب رتبه ایران از رده ۸۶ فهرست موسسه بین‌المللی “هنلی اند پارتنرز”، باز هم پایین‌تر خواهد رفت. مالزی و عمان تنها شماری از کشورهایی هستند که اخیرا صدور ویزای آنی برای شهروندان ایرانی را لغو کرده‌اند.
روزنامه “شرق” مهر ۱۳۹۲ در گزارشی اعلام کرد دلیل اصلی توقف صدور ویزای توریستی آنی کشور عمان برای شهروندان ایرانی، “سفر تعدادی از اتباع ایران به این کشور برای انجام گدایی بوده است”.
گرجستان، اندونزی و مصر نیز در ماه‌های اخیر شرایط دریافت ویزا برای ایرانیان را سخت‌تر کرد‌ه‌اند. از این پس ایرانیان برای ورود به کشور گرجستان بایستی از سفارت گرجستان در تهران یا مبادی ورودی‌های زمینی و هوایی اقدام به اخذ ویزا کنند. 
نکته جالب در رده‌بندی فهرست موسسه بین‌المللی “هنلی اند پارتنرز” در سال ۲۰۱۳ این است که رتبه‌ی پاسپورت کره‌شمالی بالا‌تر از ایران قرار دارد.
با احتساب تغییرات اخیر و کشورهایی که در هفته‌های اخیر ورود شهروندان ایران بدون ویزا را ممنوع اعلام کرده‌اند، ایران در کنار نپال، اریتره، فلسطین، سومالی، عراق و افغانستان در قعر جدول رده‌بندی فهرست موسسه بین‌المللی “هنلی اند پارتنرز” در سال ۲۰۱۳ قرار دارد.
پاسپورت ترکیه کشور همسایه ایران در این رده بندی بسیار بالاتر از پاسپورت ایرانی قرار دارد. شهروندان ترکیه می‌توانند بدون نیاز به اخذ ویزا به ۹۴ کشور دنیا سفر کنند.
افغانستان که با اختلافی اندک پایین‌تر از پاسپورت ایرانی در قعر فهرست موسسه بین‌المللی “هنلی اند پارتنرز” در سال ۲۰۱۳ قرار دارد.
مالزی، اندونزی، کامبوج و هند از جمله کشورهایی هستند که اخیرا شرایط ویزا برای ایرانیان را سخت‌تر کرده‌اند.
” بزرگترین هواپیمای مسافری جهان که ایران می خرد”
ایرباس A380 توانایی جابجایی تعداد زیادی مسافر دارد و کاربرد آن در سفرهای بین‌المللی و مسافت‌های طولانی است.
در سفر روحانی به فرانسه، قرارداد خرید حدود ۱۰۰ فروند هواپیمای ایرباس میان طرف ایرانی و این غول هواپیماسازی نهایی شده است.
براساس اطلاعات منتشر شده، بخشی از این هواپیماها از نوع ایرباس A380 یعنی بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان است.
معمولا از این هواپیما برای پروازهای طولانی مدت استفاده می شود.
در حال حاضر شرکت هواپیمایی امارات مستقر در دبی، بیشترین تعداد از این نوع هواپیما را در ناوگان خود دارد. هواپیمای امارات دارای ترمینال ویژه برای بزرگترین هواپیماهای جهان است.

 

 

آدرس و اسامی صفحات مرتبط با فدراسیون عصر آنارشیسم

Federation of Anarchism Era Social Media Pages



۱- آدرس تماس با ما 
asranarshism@protonmail.com
info@asranarshism.com
۲- عصر آنارشیسم در اینستاگرام
۳- عصر آنارشیسم در تلگرام
۴- عصر آنارشیسم در توئیتر
۵ – فیسبوک عصر آنارشیسم
۶ – فیسبوک بلوک سیاه ایران
۷ – فیسبوک آنارشیستهای همراه روژاوا و باکورAnarchists in solidarity with the Rojava
۸ – فیسبوک دفاع از زندانیان و اعدامیان غیر سیاسی
۹ – فیسبوک کارگران آنارشیست ایران
۱۰- فیسبوک کتابخانه آنارشیستی
۱۱ – فیسبوک آنارشیستهای همراه بلوچستان
۱۲ – فیسبوک هنرمندان آنارشیست
۱۳ – فیسبوک دانشجویان آنارشیست
۱۴ – فیسبوک شاهین شهر پلیتیک
۱۵ – فیسبوک آنتی فاشیست
۱۶- تلگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۷ – اینستاگرام آنارشیستهای اصفهان و شاهین شهر
۱۸- تلگرام آنارشیستهای شیراز
۱۹ – تلگرام ” جوانان آنارشیست ”
۲۰ - تلگرام آنارشیستهای تهران
۲۱ – اینستاگرام جوانان آنارشیست
۲۲ – گروه تلگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۳ –  توییتر اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران - The Anarchists Union of Afghanistan and Iran
۲۴ – فیسبوک اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۵ – اینستاگرام اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۶ – کانال تلگرام خودسازماندهی مطالب گروه اتحاديه آنارشیست‌های افغانستان و ايران
۲۷ – گروه تلگرام خودساماندهی مطالب گروه اتحادیه آنارشیستهای افغانستان و ایران
۲۸– اینستاگرام آنارشیستهای بوکان - ئانارکیستە کانی بۆکان
۲۹- کانال تلگرام کتابخانه شورشی
۳۰- کانال تلگرام ریتم آنارشی
۳۱- تلگرام آنارشیستهای اراک
۳۲- تلگرام قیام مردمی
۳۳- ماستودون عصرآنارشیسم
۳۴- فیسبوک آنارشیست‌های مزار شریف
۳۵- فیسبوک آنارشیست‌های کابل